sâmbătă, 11 octombrie 2008

Concert de pian la patru mâini (R)

Nu-mi plac grupurile mari. Prietenia cu ocaua cohortei nu mi se potriveşte. Pentru că, în loc să dăruieşti, atunci doar dai şi asta e întotdeauna în detrimentul unei relaţii. Poate de aceea, mulţi dintre noi, deşi suntem înconjuraţi de amici, ne găsim greu fraţii de cruce prin lume.

Trăim, din păcate, o socializare a convenienţelor, mai degrabă decât una a minţilor şi a caracterului. Aparenţele se bagă în faţă la coada la care stau profunzimile şi ajung să fie servite primele.
Culmea este că ne complacem chiar când realizăm ce se întâmplă. Este exact ca atunci când fiecare blamează linguşitorii altora, dar îi ţine la mare rang pe ai lui. În definitiv, e plăcut să ţi se dea dreptate mereu, să fii lăudat, să crezi că eşti pe deplin înţeles.

Plăcut, dar nu şi realist. Pentru că dublul acesta social, în căutarea căruia pornim aproape instinctiv, ne driblează adesea şi ne bate cu armele noastre când ne e lumea mai dragă. Andre Gide spunea chiar că ar trebui să fugim de lângă oameni atunci când încep să ne semene.

Dacă m-ar întreba cineva ce este un prieten, i-aş spune că prietenul ar trebui să fie o urzeală perfectă de tine şi de el. De aşteptări şi confirmări. De încurajări şi mustrări.
Dar o urzeala care cere măiestrie şi complicitate. Ca o partitură de pian la patru mâini care nu se lasă ascultată în orice condiţii.
Din păcate, în graba cu care trăim, ochiuri tot mai mari lipsesc din ţesătura asta şi prin ochiurile acelea scapă esenţa fragilă a prieteniei.

Timpul nu ne mai îngăduie, din păcate, să ne apropiem prea des de oameni. Cei care ne ies în cale, vin de cele mai multe ori din direcţia opusă şi atunci, deşi suntem pe acelaşi drum, devine a naibii de clar că nu avem acelaşi drum.

2 comentarii:

ina bixade spunea...

DA! Nici eu nu cred in grupurile mari de oameni..., in sensul prieteniei...poate ptr. ca nici nu sint a social person...but I'm friendly:) si cred in ideea" putin si bine" decit "mult si prost". Deci prefer prieteni putini, dar de baza...oricum, prietenia si oamenii reprezinta un subiect delicat(ptr. mine:)...

innuenda spunea...

Ina, probabil pentru că e greu să cunoşti şi un singur om. Darămite o mulţime întreagă! Oricum, şi pentru mine e delicat subiectul prieteniei!