joi, 27 noiembrie 2008

Mai multe înţelesuri ale unuia şi aceluiaşi om

De câte ori nu v-aţi încrezut în prima impresie, lăsându-vă flerul să judece pentru voi locuri, oameni şi situaţii, substituindu-i judecăţii prejudecata sau presentimentul ?

Luaţi, de pildă, senzaţia de déjà vu. Ajungem uneori în locuri unde ne simţim ca şi cum am fi trăit cândva acolo. Locuri pe care le iubim din prima clipă şi care ne dau un sentiment de bine. Dar sunt apoi toate celelalte locuri în care rămânem stingheri oricât de mult timp am întârzia în ele.
Metabolismul arbitrarului este acelaşi în cazul oamenilor care, deşi nu ţi-au făcut nimic, îţi sunt antipatici, în timp ce alţii, pe care ai avea motive să îi deteşti, se încăpăţânează să îţi rămână în inimă.

Uneori senzaţiile acestea sunt tot ce avem. Sunt antenele cu care noi, oamenii pipăim necunoscutul şi ne adaptăm traiului într-o lume ermetică.

Asta te face să te gândeşti la lume ca la un cufăr a cărui cheie se ascunde într-un şirag cu mii de altele, aparent identice. Practic ai cheia, dar ea nu are un semn distinctiv. Ar putea fi intuiţia, inteligenţa ori experienţa.
Uneori chiar este. Atunci când, aşa cum ţi-ai dori, lucrurile îşi îmbracă, pentru întâlnirea cu tine, sensul de gală.

Alteori lumea rămâne o uşă încuiată. Pentru atunci, avem scuzele ambigue care ademenesc înţelesuri savante. Precum acela că ne-am folosi un procent prea mic din creier. Ori că am ignora existenţa unui al şaptelea simţ, al sacralului. Sau avem scuza jalnică a dezinteresului.Dezgustului.Renunţării.

Nu e uşor niciodată. Faţă în faţă cu lumea, faptul că înţelegem în sfârşit devine revelaţie. Spate în spate cu ea, provocare.
Dar cel mai greu este când descoperi că lumea eşti tu şi te simţi ca şi acum ai avea permanent acces la taine pe care nu ţi le-ai dorit dezvăluite. Atunci, faptul că înţelegi devine povară, iar adevărul despre tine nu salvează pe nimeni. Nici nu eliberează.

8 comentarii:

Marian S. spunea...

Puţin cam off-topic: adresa de gmail afişată aici functionează ?
O mai consulţi din cînd in cînd ?

motanes spunea...

Foarte on-topic:

http://motanes.wordpress.com/2008/02/29/de-ce-preferam-minciuna/

Innuenda, trec pe casierie să achit nota de plată. Dar am zis că ar fi prea lung comentariul meu despre adevăr... :P

innuenda spunea...

Marian, nu o prea consult, de ce să zic. Pentru că atunci când o fac, descopăr, de regulă, lucruri care nu-mi plac.
"Cadouri" nepotrivite cu gusturile mele, propuneri indecente sau rugăminţi de a-mi completa blogrollul cu cititori de-ai mei.
Iar uneori, primesc, iată, cadouri muzicale cu trupe-cântăreţi care nu-mi plac deloc. Dar deloc. O să-ţi mulţumesc totuşi pentru intenţie!:D

Motanes, tu nu ai de ce să treci pe la mine pe la casierie. Eşti mai celebru decât mine. Nu eşti tu Regele maidanelor?:))
Îmi amintesc adevărul acelui post al tău.

pantacruel spunea...

o lume ermetica. da.

Anonim spunea...

buna seara, aka....remember?
lesbos, 4 iulie, kalloni....

innuenda spunea...

Panta, curat ermetică!:)

Anonimule, cu cine vorbeşti?
Eu am fost doar în Creta. În Lesbos nu am îndrăznit incă!:))

Marian S. spunea...

Pai... trebuie niste clarificari, sorry:
1. Eu NU sunt din aceia cu propuneri indecente (inclusiv astea cu blogroll). Ca sa stie tot poporul.
2. Cadoul muzical NU l-ai ascultat si te-a enervat din start titlul. Personajele in cauza mai cinta si cu diverse voci feminine si zau ca aceasta chiar merita. Trebuia sa-i schimb titlul, recunosc.
3. Ai ascultat cadoul muzical si te-au enervat versurile. Asta mai degraba.
Nu ai cum sa-ti mai dai seama daca i-ai dat DELETE din start.
Imi pare rau, promit ca nu mai fac.
Pe de alta parte intrebarea era pusa fiindca aveam un raspuns ceva mai amplu despre acest subiect. Si care nu poate fi pus pe un blog.
Ramine asa cum a cazut...

innuenda spunea...

Confirm NU TU mi-ai făcut propuneri indecente. Se ştiu ei cine. Persoane care nu mi-au comentat pe blog, oricum. (Sau, mă rog...numele pe care şi le-au dat nu-mi erau cunoscute). Dar, mă rog, nu contează..nu vreau să fac un proces de intenţie nimănui.

Tu, marian, doar mi-ai trimis o melodie.