sâmbătă, 13 decembrie 2008

Iliuţă Promospot

A început extragerea la antenă. Întâi ies din urnă 1,19 Euro/apel, apoi numerele mai importante 0-9-0-0...şi restul cifrelor, pe care buricele degetelor tremurând de înfrigurare se îmbulzesc să le formeze .

Dar jocul adevărat abia acum începe. Pe ecran, magraonu’ dă cu limba în dreapta vorbele din stânga, pe cele din stanga le mută rapid la centru şi până să te prinzi că-i una albă, una neagră, asta mişcătoare, aialaltă stătătoare ţi-a şi închis telefonul pensionarul acela distins pe care-l vezi cu receptorul lipit de ureche în biscuitele ferestruit în ecran.

„Bună ziua, spuneţi data naşterii şi numele. -Monica mă numesc. Vă interesează casa, este? -Nuu, pe parte sentimentală. Dar văd o casă aici, cred că vă căsătoriţi cu iubitul dv şi vă mutaţi cu el. Sunteţi oricum de mult timp împreună. -Nu, nu am pe nimeni. Nu aveţi fizic, dar gândul vă e de multă vreme la cineva, hai recunoaşteţi! -Daa, ar fi cineva la care mă gândesc. Este, doamnă dragă, dar e la drum, de asta şi suferiţi că nu puteţi fi împreună. – Ah, nu domnule, e de aici din oraş. Nu e doamnă, îl văd la un drum, ia să sunaţi mâine să vă convingeţi şi apoi să-mi spuneţi dacă nu am avut dreptate. La revedere!”

„Buna ziua, Ileana, 15 a şasea 38. -Stimată doamnă, staţi liniştită că vă iubeşte. Cine domnule? -Bărbatul cu care sunteţi. Nu-s domnule cu nimeni, eu sunt femeie în varstă. -Nu contează doamnă, vârsta. Vă spun că o să aveţi o relaţie. Vă duceti la o nuntă ceva şi acolo cunoaşteţi un văduv şi vă refaceţi viaţa (....) Pauză siderată. Dar eu voiam să vă întreb de băiat. -Şi băiatul dumneavoastră se căsătoreşte, fiţi pe pace! Nuu, că nu asta mă interesa. -Iar cu banii, imediat vă spuneam doamnă şi ce vă interesează, cu banii o să se rezolve, mai are un mic obstacol de trecut şi o să semneze contractul. E vorba de un contract, nu? Nu ştiu, el cu sănătatea are probleme. - Nu doamnă, nu văd nimic rău cu sănătatea, e o problemă minoră, nu prea mănâncă, fumează mult, de asta îl doare stomacul. Dar, domnule, la el capul e problema. - Da, doamnă văd asta, dar să ştiţi că durerile de cap tot de la nemâncat i se trag, nu-i nimic grav. Păi are un diagnostic de cancer la cap. - Are, dar să ştiţi că Dumnezeu face minuni dacă vrea.”

Phii, ce-aş fi ratat, îmi rânjesc în barbă, uitându-mă aproape hipnotizată la acest hudini de cartier care face să-ţi dispară banii şi problema şi somnu'. Nu m-aş fi întâlnit niciodată cu Iliuţă dacă televizorul nu ar fi rămas pe antenă, în timp ce eu m-am agăţat, cu două sârme mov, de timpan, preţ de vreo câteva melodii. Când m-am debranşat, el era deja acolo. Pe micul, dar vajnicul ecran.

Iliuţă e un băiat dotat. Nu vă gândiţi la prostii! E dotat să prostească prostănaci cu prostiile lui. Şi cum e plină lumea de gânsaci, telefonul sună ca la pompieri.
Guru Iliuţă, cu o morgă concentrată, de om de ştiinţă, cămăşuţă roz cadrilată şi freza făcută cu gel, pare să-şi ia în serios treaba. Ia uitaţi-vă la mine, fără nicio preparaţie cum vă fac din vorbe, să mor în puşcărie de nu!

Alura lui de copil crescut la cămin, propoziţiile lui fără miez şi fără coajă, fără punct şi fără virgulă, fără subiect şi fără predicat sunt tocmai ceea ce caută urmaşii dacilor liberi, vineri, la ora 2 noaptea. Până când, deodată...

„...ne-autodistrugem-singuri-şi- natura- care- am- văzut- cu- ochii- mei- vă- spun- sunt- imagini- de- rai- aşa- că- iubiţi-vă- nu- vă- urâţi- nu- vă- duşmăniţi- nu- nimic- nu- fiţi- geloşi- că –dacă- persoana- care –o- iubiţi –va- pleca- de- lângă- voi- măcar- zece- minute- atunci- nu- va- fi- bine- ci- nasol- şi- iubirea- e –şi- faţă- de- părinţi-dar-când- iubeşti- persoana- în- dragoste- e –cea- mai- mare –iubire- şi -uiţi –şi- de- mamă- şi- de- tot- eu- am- trecut -prin –aşa- ceva- şi –ştiu-asta- e –stimaţi- telespectatori-şi –apoi- e- iubirea- de- animal-fie câine-pisică- sau-alt-animal- şi-ştiţi –bine-că- mai- e- şi- o- iubire -de –arginţi- care- nu- e- plăcută -lui –Dumnezeu- şi- am –întâlnit- şi- oameni- care –iubesc- mai- mult -banii -decât –pe- persoane- pe părinţi- pe- animale-dar- ar- trebui- să- fim- altfel- aţi –văzut- că -din –cauza- iubirii- de- bani- apar- sentimente- de –ură- deci –mare- atenţie- degeaba- ai- bani- dacă- nu –ai-sănătate- o –întrebare- foarte –interesantă- este- de –ce- nu- poţi- cumpăra -sanatatea -pe –bani- m-am- gândit- mult- la- asta –eu- şi -raspunsul –e- pentru- că- nu- ai –cum- şi- o- să- vă- miraţi- dar- pe –mine- orice –persoana-care- a –venit- la- mine- cu- o- problema- la-mine- m-a- interesat- foarte –mult- şi- chiar- nu- sunt- genul -de -om -care –dacă- a- venit- la -mine –acea- persoana- la –revedere- şi- un-praz -verde –şi...”

Vai mie şi urechilor mele! Ce Iliuţă, nu mai sună nimeni? Nasol, tati! Acum vezi că va trebui să vorbeşti o grămadă. Cum? Ai cu o clasă mai mult ca trenu? Lasă tati, că până se prind ăştia, ai trecut ca săgeata albastră!
Ţrr...
”Alo, bună dimineaţa, stimată doamnă, sunteţi în direct. -Bună dimineaţa, sunt Viorica Ioana...”

Cuum?! Mai sună cineva?! Fa Viorico, fa tu eşti citavă?! Păi mai suni după ce l-ai auzit pe ăsta cum debitează fără să respire cu doar 10 cuvinte în vocabular?!?
Dar să ne mai păstrăm cumpătul oleacă, ia, să auzim ce-ţi „vede” Iliuţă în numerologia numai de el descifrată? Aha, i-auzi, cică ai vrăji făcute! Păi să moară mă-sa de nu! Şi tu şi ceilalţi sonaţi care sunaţi. Şi desigur şefu dă programe de la hantene mânca-ţ-aş!

Haoleu! Vai mama noastră de noi toţi, ţară de tâmpiţi şi hoţi!

24 de comentarii:

Dana spunea...

M-ai facut sa rad cu lacrimi!!!!!
Esti o tipa desteapta,stii sa te joci cu cuvintele!!!!
Multumesc ca m-ai binedispus!!!!
Ai perfecta dreptate !!!!!Eu nici nu ma pot uita la emisiunile astea de doi bani....

thea spunea...

Eram curioasa cum sunt emisiunile astea :). Na, ca acum am aflat! Multumesc ca ai avut rabdare pentru mine :)).

Lucian spunea...

eu habar n-am despre ce e vorba aici :). dar am impresia ca bine fac :)

pantacruel spunea...

nebunie, innuendo,
cum le zici dumneata boboaco, mai rar cineva...
mor de placere sa citesc despre tara asta plina de tampiti si hoti! :)

Rita spunea...

Valeu, maica ! Mare rabdare avusesi, doamna Innu ! Eu nu sufar sa stau cu numitul Iliuta pe ecran nici cat trece telecomanda peste post :D
Ah, si mai este o duduie care arata ca un travestit - not that there's anything wrong with that, vorba lui Seinfeld :D dar duduia e creepy rau !

Lucian spunea...

mai, cine e Iliuta asta si unde-l gasesc? :)

innuenda spunea...

Dana? Anadana?:) Deşteaptă, să trăiţi! Cum nu?!

Acum două nopţi nu am dormit decât o oră jumate. Am completat cu 5 dormite în timpul zilei de ieri. Dar am plătit pentru asta (şi pentru diverse frământări filosofice, precum şi pentru o cutie cu cola)cu o noapte complet albă. M-am culcat abia azi dimineaţă, la 10.00, nu atât fiindcă îmi era somn, ci pentru că aveam bara de direcţii deviată.:)

Aprioric, acelaşi lucru l-am stabilit şi eu. Dar eu am fost atentă la câte-o emisiune din asta, ca să mă "văd" mai bine!

Şi la câte-un "joc" din ăla turnat în Ungaria,tip ghiceşte litera, numără pătrăţelele, m-am mai uitat. Şi la Big Brother, Schimb de mame şi alte realty şouri am mai tras, neregulamentar, cu ochiul.

Lumea în care trăim e diversă şi trebuie să ne uităm în toate direcţiile ca s-o înţelegem.

Thea, o fo' râsu-plânsu', îţi spun!

Luciane, tocmai de aia v-am spus. Nu puteam păstra numai pentru mine atâta feliciu de weekend!:D

Pantacruel, plăcerea ta e plăcerea mea!:)

Rita, mai degrabă curiozitate ştiinţifică, decât răbdare!:D Dar a meritat! Am un exemplar nou în insectar.
Pe "duduia" (iac, urăsc apelativul ăsta!) am ratat-o. Mai ştiu doar o doamnă tunsă ca Esca, amabilă tare şi un pensionar de treabă. Dar ei se limitează la astrologie, nu dau şi-n bobi de nefăcute!:)

innuenda spunea...

Lucian, cred că îl poţi aborda şi în afara emisiunilor, la cabinet. Eu zic să-l cauţi, că nici nu ştii ce pierzi!

Ai 28 de ani, nu eşti căsătorit, iar dacă nu-i asta ce te-n teresează, nici contractul ăla de muncă nu se ştie dacă se mai semnează sau sănătatea dacă nu e, greu mai poţi fi sănătos şi, cine-ştie, ce alte lucruri pot să fie oprite din creştere de o vrajă bine plasată!
La doi oameni le-a zis deja numerologul că au făcute vrăji. Poate nu-i prea târziu nici la tine!:D

Garfield spunea...

eu "l-am descoperit" pe iliuta la otv... si sunt fan :)) ma fascineaza omul asta (si altii ca el)... cum poti frate sa prostesti oamenii in asa hal incat sa-ti dea bani ca sa le spui absolut nimic?:))

deci, forta fie cu tine iliuta... :)

Rita spunea...

Am uitat sa precizez ca duduia - ma scuzati ! - e la un concurs de cuvinte :D si am prins-o de la inceputul evolutiilor ei pe sticla, cand abia lega 2 cuvinte; intre timp cred ca a facut un curs, ceva, ca a inceput sa aiba debit verbal considerabil mai mare...

innuenda spunea...

Garfield, înţeleg că într-o lume în care nu poţi fi sigur de mai nimic ai nevoie de certitudini, dar c'mon, măcar să-ţi fie îmbrăcate credibil balivernele. Dă-o naibii, chiar suntem o populaţie de gânsaci? E dezolant!

Eu aş vrea să ştiu cum protejează autorităţile consumatorul? Că săracului om care sună -fie el gânsac sau nu- i se bagă mâna în buzunar şi i se dă, în schimb o păcăleală care poate avea repercusiuni incalculabile după închiderea telefonului. Păi îi zice nenea ăsta, specialistu', lu unu care e bolnav de gelozie, că nevastă-sa îl înşeală şi se duce omu' şi bagă cuţitul în muierea lui.

De partea cu vrăjile ce să mai vorbesc: îi spune Hiliuţî că are făcute vrăji şi se duce tălâmbu'la o ţigancă, "specialistă în magie albă" şi-şi vinde casa ca săplătească ţiganca să-l scape de vrăji. Etc, etc.

Rita, nu ai înţeles nimic, dragă. Fata a evoluat profesional, de fapt!:D

ritchiu spunea...

hahaha! am prins şi eu discursul ăla cu iubirea. freză dată cu gel?? eşti drăguţă :)))

innuenda spunea...

Ritchiu, nu ştiu, nu am pus mâna. O fi fost ceară, briantină, spumă ?:D

ritchiu spunea...

dar cu apă şi pieptenele de os ce are?? :))

innuenda spunea...

Ritchiule, tocmai mi-ai dat ideea următorului articol din blog.:D

miki spunea...

binneeeee, sa facem niste galagie. doar tu ai zis ca mi-s prea discreta!

deci daca domnul acesta este angajat al antenei asa cum si... alti, sa zicem, sunt.. apai.. asta spune ceva anume despre acei altii?

...n-a fost prea galagios, nu? ei, las' ca doar n-au intrat zilele-n sac!

innuenda spunea...

Draga mea, fii pe fază! Hiliuţă tocmai dă-n bobi!:)))

miki spunea...

aoleo, e un moment prea important pentru a fi capabila sa asist la el fara pregatire anterioara. sa o lasam pe maine... :D

innuenda spunea...

Oricum, în seara aia a nimerit câteva. Dacă nu cumva erau telefoane servite! Şi tot în seara aia am aflat că e bucătar şi că o să ne înveţe ce bucate tradiţionale se fac de Crăciun :))

Lucian spunea...

shit! am plecat! :)

innuenda spunea...

Lucian, shit în sensul de "la naiba" ca-n traducerile doamnei Nistor?:D

Diana spunea...

pe vremea aia cred ca ii lasa sa vorbeasca mai mult pe aia care sunau. Cata prostie in emisiunea lui, nu ai sa vezi! :)

innuenda spunea...

Corect, am observat şi eu fenomenul, diana. Păi e mai uşor să spui baliverne fără să te contrazică nimeni, nu?! Altfel, îi ştirbeşte din "autoritate" şi nu mai sună nimeni.:))

cristina spunea...

Citesc si ma simt frustrata ca nu am savurat experienta Iliuta acolo unde ii simti tot spiritul. Desi, vorba unui comentator de-al tau: nu stiu daca as fi avut rabdarea ta ...

Pana la urma, Innu, inca mai sunt oameni care cred si raspund interesati la e-mail-urile de aiurea care ii anunta ca au primit mosteniri incredibile la capatul lumii, oameni care sunt dispusi sa plateasca taxe astronomice in avans ca sa fie ale lor.

Sa fiu sincera, asta ma induioseaza, o data ca vad ca oamenii isi doresc si ei sa traiasca mai decent si apoi pentru ca inca mai pot visa frumos desi traiesc cei mai multi in mijlocul unui cosmar. Pana la urma Iliuta nu le zice de rau, ci de un bine care crede el ca e potrivit la cat il duce capul. Doar ca e cam narod sa-si poata adapta discursul la interlocutor, din cate pare.