sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Bătrâna Doamnă Cultură

Cultura e frivolă în ziua de azi. Nu a fost întotdeauna aşa. Ea s-a trezit într-o bună zi mai de dimineaţă ca de obicei şi a vrut să verifice dacă îi e dat să ajungă departe, aşa cum se spune.

S-a uitat spre pantofii ei, din piele de porc făcută să reziste la noroaiele şi bălţile cotidiene. Le-a analizat talpa turnată, ca de tanc sovietic, ce o ajutase până atunci să nu derapeze pe gheaţa dezinteresului general.

A continuat scanarea privindu-şi straiele cenuşii, regulamentare. Cândva din stofă de cea mai bună calitate, hainele astea păreau astăzi recuzita unui teatru de provincie. Arăta ca o dădacă englezoaică rămasă fără casă. Şi s-a întristat. Asta îi mai lipsea! De parcă nu îi ajungeau tristeţile ei metafizice!

Şi-a ridicat spre oglindă ochii ei mari de prim-balerină rusoaică, ochii ei frumoşi, ca de pe altă lume, cumva tragici, cumva fericiţi şi într-o fracţiune de secundă a hotărât că lucrurile nu mai pot continua aşa. Ceva trebuia să se schimbe.

Se va da cu vremurile, şi-a promis. Se va aduce la zi. Hotărât lucru -şi-a mai spus, privindu-se atent în oglindă- paloarea aia de indian cu hepatită nu mai putea trece drept nobleţe, ca pe vremuri. Acum se purta bronzul de solar. Erau la modă meşele blonde şi sclipiciul de coţofană.
În ziua aia a pus mâna pe maus, nu pe stilou, ca în fiece zi. A răscolit prin google, nu prin cartotecile bibliotecilor, aşa cum obişnuia. Şi a trimis anunţul. Online, nu cu poştalionul cum o tot făcuse.

„Doamnă respectabilă, ofer seriozitate, virtute, însemnătate contra dram de receptivitate”.

18 comentarii:

Marian S. spunea...

Trebuie sa fim in pas cu vremurile.

hadean spunea...

şi profund dar şi drăguţ :-)

elite spunea...

Prima mea tristete a fost cand filmele romanesti, pe care le urmaream cu interes, au fost inlocuite cu filme pline de injuraturi si pornografii... Aceeasi actori, aceeasi regizori dar...alti spectatori.Se credea ca aceste filme vor umple salile de cinema dar , din contra...
Apoi au aparut acele carti gen SANDRA Brown se cumparau ca painea calda si lumea uita incet, incet de Paler, Rebreanu....

Anonim spunea...

Anadana. " Veacul inainteaza"...Daca pitzipoanca n-are biblioteca, dar da un clic si citeste putin , sau cauta explicatia unui cuvintel cu acelasi maus si-o gaseste, atunci Batrana Doamna n-a dat anuntul chiar in zadar.Si-atunci de ce sunt trista?

NERO spunea...

Prostitutie sau adaptare la era informaticii?
Sau cate putin din fiecare?
Sau ,pur si simplu, un nou 'modus vivendi'?

zuzeta spunea...

cati or fi sunat-o s-o intrebe ce dimensiune are la bust?!

motanes spunea...

Seriozitatea nu mai e virtute.

innuenda spunea...

Marian, zici? Eu una nu reuşesc să mă sincronizez cu vremurile în multe chestiuni !

Adi, drăguţ şi profund...îmi sună cunoscut.:)

Elite, lumea îşi va aduce aminte încet-încet de tot ce credea că a uitat. Cu condiţia să fie lucruri de valoare.

Anadana, cu o pledoarie ca asta, la mine ai câştigat procesul.

Nero, depinde unde ne uităm. Cultura e o specie aparte, care necesită condiţii speciale de dezvoltare.

Zuzeta, nu ştiu. Dar o s-o întreb negreşit. Pare vitală chestiunea!:))

Motanes, pentru bloguri vesele în altă parte!:D

NERO spunea...

Mmda...De exemplu,la noi inflorea pe vremea abuzivimpuscatului,pe de o parte din lipsa de alternative de ocupare a timpului liber,pe de alta parte ca zona de refugiu in fata lipsurilor materiale si a lipsei de libertate.Poate si ca tentatie a fructului interzis...
Iar acum...nu mai e timp,nu mai e lipsa de libertate,nu mai are nici un haz sa citesti printre randuri,pentru ca se poate scrie in mod explicit orice.
Apropo de dezvoltare,cred mai degraba ca ar trebui sa se produca o evolutie catre forme de exprimare in pas cu mijloacele tehnice(ceea ce s-ar putea sa implice si anumite mici compromisuri)...
Ceea ce ma pune pe aceeasi pozitie cu anadana,pe care o salut cu respect.

hadean spunea...

innu, probabil auzi asta destul de des, de aceea :-)

Marian S. spunea...

INNU, subiectul e vast. Se vede si din comentarii ca fiecare a inteles altceva. Poate aduci niste precizari.
Eu unul NU m-am referit aprobator la modernismul ciudat care ne-a cuprins. Sa amintim un singur nume: Lucian Pintilie. Mama !!! ce regizor modern s-a intors in Romania, ce ne faceam fara el ??? Pai faceam filme insipide in care nu se injura. Acum avem filme in care se injura, deci avem cultura moderna. Cam asta era ideea.

Comentariul meu viza doar domeniul tehnicii de calcul, incluzind aici si internetul. Trebuie sa se raspindeasca si in acest mod cultura, trebuie sa fim in pas cu vremurile. As vrea sa am si eu acces la o biblioteca vasta (a mea sau publica) in care sa obosesti doar mergind dintr-un loc in altul !!! Sa-ti iei eventual role pentru a te deplasa. Nu voi fi niciodata promotorul ideii de disparitie a cartii in actuala forma dar cartea electronica e din ce in ce mai prezenta. E mult mai simplu, mult mai ieftin (gratuit chiar), mult mai...mult. Si daca, vorba cuiva de mai inainte, pitzipoanca sau cocalarul clickaie pe mouse si rezolva cu nenea Google sau cu tanti Wikipedia o problema stiintifica sau culturala nu e chiar asa de rau pina la urma. Pitzi despre care vorbeam nu este din pacate singurul exemplu; mai punem aici si pe cei care ar vrea cultura dar nu si-o pot permite d.p.d.v. material. Vremurile ii ajuta sa o aiba - mai trebuie doar sa vrea si sa deceleze CORECT cultura autentica de subcultura. Ei, aici e un pic mai greu indiferent de vremuri !

innuenda spunea...

Nero, la condiţiile acelea mă raportam şi eu, pentru că pe acelea le-am cunoscut cel mai bine. De aceea "condiţii speciale". Cultura e şi ea un fel de floare de colţ şi capră neagră pe stânci. Avem şi acum flori de colţ şi capre negre, doar că le-am aclimatizat să poată fi crescute în sere şi crescătorii.:)

Adi, nu ştiu, da' pe asta fii sigur că am auzit-o!:)))

Marian, Pitzi e creatoarea lu' Pitzipoanca. Înţeleg că ea, făcând caricatura speciei în discuţie, e la distanţa care-i permite detaşarea, obiectivitatea.:)) Deci ea e din alt aluat.
Dar am înţeles ideea şi sunt de acord cu ea. Practic scopul scuză mijloacele. Orice cale e bună dacă te duce unde trebuie. Se întâmplă uneori, însă, ca până şi oamenii de la care aşteptăm puritatea să se lase contaminaţi. :)

NERO spunea...

@Marian S. :as mai adauga 'sa si POATA decela cultura autentica de sub- sau pseudo- cultura.Iar aici e foarte important ajutorul venit de la o la fel de batrana Doamna care se numeste EDUCATIE.Si la fel de importanti sunt cei care trebuie sa le faca cunostinta oamenior cu ea.
In rest,subscriu in totalitate si te salut cu respect.

Anonim spunea...

Anadana. Sunt onorata sa castig procese intr-o asa companie si sa primesc salutul preainteleptului Nero(ii cunosc spiritul aprins din dialogurile cu Cetateanul).Innuenda, Nero, gandim la fel.

Anonim spunea...

Anadana.P.S. Si ce muzica!

NERO spunea...

Anadana,multumesc,eu sunt cel onorat!

loristiuj spunea...

Eu până acum vreo 2 ani chiar credeam că lumea nu mai citeşte şi că - deşi sunt foarte scumpe, sau tocmai de aia - cărţile (în forma lor de acum) vor dispărea. Dar... citind bloguri am văzut că lumea citeşte... şi încă foarte mult. Chiar şi eu am început să citesc mai mult... inspirată de lecturile despre care citeam pe bloguri...
Nu ştiu care e legătura cu postul tău... dar eu asta am vrut să spun :-) că internetul poate avea o parte foarte culturală...

innuenda spunea...

Nero şi Anadana, aveţi în comun profunzimile şi bunul simţ.

Lori, să ştii că şi eu am remarcat treaba cu cititul. Şi, la fel, am reînvăţat să citesc. Vivat internet academia!:))