sâmbătă, 5 decembrie 2009

Întorși din Vietnamul nostru

Stăteam și mă gândeam zilele acestea la toată isteria cu ”jos comuniștii!”, cu care ne-am trezit la final de 2009. Și mă gândeam că ar fi interesant de făcut o paralelă între cei întorși din Războiul din Vietnam, care odată războiul terminat, nu se mai puteau integra în prezent și trăi în societate și cei care, ieșiți de 20 de ani din comunism, stau încă prin piețele marilor orașe, cu dinții pe siguranța grenadei sociale.

Ca și războiul din Vietnam, și comunismul a fost nedrept și a cauzat o enormă suferință. Unele familii de români au pierdut oameni dragi în acel ”război” și, probabil, pentru suferința lor, nici măcar plasturele divin nu va fi vreodată îndeajuns de confortant.

Ca și în războiul din Vietnam, românii au perceput lupta împotriva comuniștilor ca pe o luptă împotriva unor trupe de gherilă, care stăpânesc politic România și care știu cel mai bine să se camufleze, să se ascundă. De aceea, acești români sunt încredințați că niciun sacrificiu nu este prea mare pentru a demasca iudele care se plimbă libere printre noi, gata să ne trădeze și să ne fure sufletul.

Dincolo de strigătul lor de luptă, pe care-l socotesc inadecvat prezentului, nu am nimic cu acești români. Sunt niște sărmani oameni de bine. Doar că, printr-o ironie a istoriei personale și o machiavelică inginerie socială, au rămăs priponiți la galera vremurilor apuse.

Probabil, în toți acești ani în care prezentul și-a produs mutațiile lui viabile, ei au retrăit trecutul. Și-au făcut, poate, treburile zilnice în aria cercului descris de lanț, fără să-și vadă priponul, convinși fiind, precum Truman Burbank, protagonistul filmului Truman Show, că trăiesc în realitate, nu într-un țarc al ei.

S-au dus fără chef la serviciul lor prost plătit, i-au făcut comuniști împuțiți pe funcționarii de la ghișee, aruncându-le în față că-s plătiți din banii lor, au zgâriat mașinile scumpe și negre pe lângă care au trecut, i-au anatemizat pe polițiști cu apelativul ”milițieni” și s-au referit la orice domn, spunându-i ”tovarăș”, au jucat la toate Bingo-urile televizate, iar apoi, noaptea târziu, s-au delectat cu OTV-televiziunea poporului. Păcat că nu-și vor da vreodată seama că au făcut toate lucrurile astea într-o lume cu pereți de sticlă și butoane de panică.

Mâine, acești români de bine vor vota.
În loc de continuare a ideii le dedic o melodie:


Seful
Asculta mai multe audio Muzica

2 comentarii:

Catalin spunea...

Si? Au votat bine? Acum ca avem un rezultat oficial. :)

innuenda spunea...

Din perspectiva lor sau a mea, Cătălin? :)))

Acum că avem un rezultat oficial, oficial le merge bine la jumătate dintre români.