miercuri, 2 decembrie 2009

Traian, Mircea și Maria- trei personaje în căutarea unui autor

Mi-e drag. Pe bune că-mi e. Mi-am dat seama azi dimineață când i-am văzut la televizor fața boțită uman de somn. E drept că am spus: ”arată de parcă ar fi băut toată noaptea”, dar am zis-o fără pic de răutate. Aproape duios, ca atunci când, culegându-ți din șanț un tată bețiv, îl întrebi ”iar ai băut?!”.

Nu, nu am să fiu atât de ipocrită încât să-i spun ” săru’mâna”, nici n-o să-l plâng când n-o mai fi (președinte), dar măcar am puterea să-i recunosc fața umană. Oare unde am mai auzit expresia asta cu fața umană...? În fine, (să zicem că) nu-mi amintesc.

Oricum, după cum spuneam, mi-e drag. Îmi place că-și iubește fetele și a dovedit că ar face orice pentru ele; îmi place că-și distrează nevasta la mare, la munte și că, indiferent cu cine s-ar mai duce și el, că deh, e bărbat, casa la el e casă; îmi place că nu-i chitros, ci boier și-și răsplătește regește femeile, cu orice le vrea suflețelul; că e primul președinte care nu a stat împăiat la Cotroceni, ci a arătat că știe să-și trăiască viața și-n timpul mandatului, că e cool și merge cu ATV-ul, că e flirteuz și te-apelează insinuant cu ”păsărică”; îmi place că e de gașcă și face poze cu oricine, că e vesel și-i trage cu șprițul, că e isteț și-l duce capul. Îmi place că se-nduioșează și plânge, că scrie poezii, că-și ajută fratele...Cum să nu-ți placă un așa om?!

Cu toate sentimentele acestea, azi dimineață, când a început să vorbească, rațiunea m-a-nghiontit întrebându-mă dacă nu cumva mi-am pierdut mințile. Și trebuie să admit că ceva s-a-ntâmplat cu mine, de vreme ce, în ciuda voinței mele emoționale, m-am trezit că nu-l mai vreau și pace!

Practic, l-am văzut deodată altfel. L-am văzut întinzând -precum păsărarul lațul- pelteaua power-to-the-people pe toată felia televizorului, ca să apuce, măcar o mușcătură, cât mai mulți români. ”Românii, a spus el, au doar două variante pe 6 decembrie: să aleagă drumul înapoi cu un Geoană controlat de propriul partid sau drumul înainte cu un Traian Băsescu necontrolat.”

Am realizat atunci, parcă pentru întâia oară, că deși cătarea politică a lui Băsescu stă olecuță strâmb, totuși de judecat nu judecă drept.
Personal, faptul că Mircea Geoană s-ar putea dovedi în viitor o marionetă controlată de partid mi se pare mai puțin grav decât faptul de a fi consimțit eu însămi, în cunoștință de cauză, ca România să rămână încă 5 ani o marionetă în mâna unui Băsescu incontrolabil.

Carevasăzică, lui Mircea Geoană nu i se poate reproșa că nu are un background de om politic decent, că nu cunoaște cutumele internaționale ori că nu ar putea fi un bun președinte pentru România, și atunci lui Mircea Geoană i se reproșează... Ion Iliescu.

Traian Băsescu, în schimb, se recomandă ca fiind o soluție mai bună decât Geoană și e hotărât să iasă la bis. Iar asta la sfârșitul unui mandat în care i s-au reproșat: un trecut de privilegiat al comuniștilor, un prezent de președinte aducător de dezbinare, scandalul flota, fuga lui Omar Haissam, casa din Mihăileanu, nepotismul, discriminarea...

Și atunci cum naiba să fie mai bun Băsescu decât Geoană?!A valida teoria asta e ca și cum ai spune că e mai normal să nu iei de nevastă o femeie a cărei mamă e curvă, decât să nu iei de nevastă o curvă.

Suntem în turul doi al alegerilor prezidențiale și sondajele îl dau ca preferat al românilor pe Mircea Geoană. Și atunci, întocmai ca lupul care nu a reușit să păcălească iezii de prima dată, Băsescu a hotărât să facă o ultimă încercare: să-și ascută limba, ca să cânte mai sensibil, cu glas mai moale și mai melodios. Să treacă măcar de data asta drept cine nu e. Așa că astăzi și-a ascuțit limba și a cântat cu vocea Mariei Băsescu.

Dacă o să deschidă de data asta iezii ușa, habar nu am!
Am, însă, o vagă idee despre ce se va-ntâmpla dacă îi vor deschide.

15 comentarii:

pantacruel spunea...

innunenda,
eu cred ca romanii vor dobori pe 6 decembrie toate recordurile de prezenta la urne!

simt eu asa o inversunare si o ura intre taberele adverse (cu numar sensibil egal de simpatizanti!) cum n-a mai fost niciodata...

alina spunea...

Eu nu inteleg un lucru. De ce trebuie, MUSAI, ales intre astia doi? De ce nu se porneste o miscare de vot in alb, vot anulat, sa mearga toti oamenii astia dezamagiti, frustrati de lipsa de personaje cu statura morala autentica si capacitate politica reala, sa dea voturi anulabile.
Sa se porneasca un referendum initiat de oameni, nu de clasa politica, pentru schimbarea legii electorale, sa vina oameni cu idei, cu alte propuneri, in fata.
Adica s-a putut in '89, cand opresiunea era cum era, si nu se poate acum?? Chiar nu e nimeni acolo, in tara aia, candidat prezidentiabil de incredere???
Nu pricep de ce intotdeauna trebuie ales intre mucea si cacacea vorba lui Djuvara, de ce nici macar in mizeria asta intensa nu explodeaza naiba mamaliga romaneasca!

innuenda spunea...

panta, e foarte posibil. Dar nimic nu e sigur...Om trăi și om vedea cum va fi. Românii fac, întradevăr, alegeri emoționale. Pe de altă parte, alegerile pe care le-au făcut până acum românii emoțional, din tot sufletul, s-au dovedit a fi un fiasco. Toate!!! Spune-mi tu o dată când am fost mulțumiți de președintele pe care l-am ales.:)

alina, păi ăștia ne sunt candidații, iar alegerile se fac după reguli precis stabilite. Nu putem inventa acum altele.

Mișcare de vot în alb nu poți face și cu nea Gheorghe și cu domnul Georgescu. Avem acest iluzoriu drept de veto la ambii candidați, TEORETIC, prin neexercitarea dreptului la vot. Dar asta oricum e o copilărie, în condițiile în care până și această atitudine a unora va aduce un președinte al altora țării.Unul dintre cei doi.

Pentru că românimea cu drept de vot este formată din tot felul de straturi, din oameni cu tot felul de culturi, de nivele de înțelegere, de nivele emoționale.

Eu nu am găsit niciun motiv serios să nu-l votez pe Mircea Geoană. Nu-l consider DELOC prostănac (asta e doar o expresie nedreaptă preluată imediat de presa avidă de circ), iar chestiunea cu ”manipularea lui” de ”maleficii” PSD-ului nu are niciun fundament real deocamdată. E doar o supoziție care se poate dovedi adevărată sau falsă.
Așa că nu înțeleg de ce să se termine șansele la Mircea Geoană, când, de fapt, asta facem la fiecare noi alegeri: dăm credit unor candidați, sperând că ei nu ne vor dezamăgi.

Băsescu a avut șansa lui și a dezamăgit. Nu înțeleg de ce ține cu dinții de fotoliul prezidențial!

pantacruel spunea...

niciodata, fireste. de acea propun (cu glas timid), PANTA PRESEDINTE!
k panta nu (prea) minte :D

innuenda spunea...

Panta, nu ești bun! Că minciuna este, se pare, în fișa postului de președinte.:D

anadana spunea...

NU vreau sa intru in discutii pe aceasta tema, ma abtin cat pot.Dar, daca-i vorba de Panta- presedinte, atunci, da, ma voi duce la vot!! :)

innuenda spunea...

Panta președiinte!:)) Votez...

motanes spunea...

Eu îl votez pe Geoană, doar pentru că nu-l cheamă Băsescu. În rest sunt de acord cu Innuenda... la maxim.

Nu o înţeleg, în schimb, pe Alina. De unde are ea impresia că trebuie o lege nouă pentru ca oamenii cu idei să poată candida la preşedinţie?

Poate oricine. Şi ea poate să candideze. Şi atunci, de ce lege avem nevoie?! Poate că avem nevoie de un alt electorat, pentru că, slavă Domnului, candidaţi s-ar mai găsi. Unii chiar deştepţi şi integri. Săr'mâna, Alina! :)

innuenda spunea...

motanes, păi a zis alina: să se pornească un referendum inițiat de oameni, nu de politicieni etc..

Eu îl votez pe Geoană pentru că este serios, diplomat, elegant. Adică tot ce nu e Băsescu. Ca și președinte.

Dar, altfel,temperamentalul Băsescu mi-e și mie simpatic. Recunosc faptul că este carismatic și sensibil. Asta nu mă poate face, totuși, să nu văd că nu are calitățile pe care cred eu că trebuie să le aibă un președinte.

În fine, viața mea va fi la fel ca și până acum, nu cred să mi-o schimbe dramatic în bine sau în rău vreunul dintre candidați. Așa că, deși îl votez pe Geoană, nu o să mă sinucid nici dacă iese Băse.

Marian S. spunea...

Mda. Deci Geoana vs. Basescu.
Pai eu ce spuneam acum vreo doua saptamini ?

o.p. spunea...

m-ai bulversat. vroiam sa-l votez pe base.

innuenda spunea...

Oti, Marian, votul nu trebuie să țină cont de nimic altceva decât de conștiința noastră.

Deși tindem să credem că noi, și nu susținătorii candidatului opus, vedem lucrurile exact așa cum sunt de fapt, asta nu e decât o patimă politică.

Și tocmai de aceea, am ajuns la concluzia că tot ce poți face este să-ți susții candidatul la urne,nu în fața celorlalți, în scopul de a-i convinge de contrariul credinței lor.

Marian S. spunea...

Patimă politică ??? La mine ???
Eu n-am zis niciodată că alegem candidatul cel mai bun. De fapt alegem răul cel mai mic.

alina spunea...

Innu, eu cred ca stratul de dezamagiti complet de intreaga clasa politica e foarte mare. Chiar si posesori de rezidenta cu alte coordonate geografice.
Doar ca e mai simplu sa stai acasa si sa nu faci nimic, plin de lehamite, ori sa dai un vot de semi-incredere la urne. Si sa urmeze dezamagire dupa dezamagire, intr-o perpetua degringolada politica.

Motanes, daca tu-mi spui mie ca un om dinafara politichiei romanesti are sanse REALE sa fie ales si-apoi sa-si si puna in aplicare programul ... apai, iarta-ma te rog, dar nu te cred. :) Politica la romani a ajuns sa insemne lipsa moralitatii, pupincurism, coruptie, miunciuna, santaj si ... nimic altceva. Nu vad cum ar putea rasari din toata mizeria asta ceva sanatos pentru tara si oameni.

innuenda spunea...

marian, patimă în sensul că fiecare vrea să-l convingă pe celălalt de contrariu.

alina,nu știu ce să zic, decât că la fiecare nou candidat la președenție, sperăm că acesta va fi mai bun decât precedentul.

Că e lumea nemulțumită, se pare că nu suficient, de vreme ce îl mai vor pe Băsescu atâția pentru încă 5 ani.

La urma urmei, alina, avem conducătorii pe care îi merităm, orice ar însemna asta!