joi, 6 decembrie 2012

O raită prin magazine


La români, dacă nu știi să faci nimic și nici școală nu prea ai, doar părinți, frați sau nași, te-ai calificat! Te bagă unul operator comercial undeva. Cum ar veni, vânzător. Dacă face cineva vreun training cu tine? Dacă te-nvață să zâmbești? Dacă te verifică vreun șef de raion să vadă câte știi să spui despre ce vinzi? Ați înnebunit?! Vă credeți în America? Ziceți mersi dacă ați dat de un vânzător care știe ce scrie pe eticheta de la raft!

De obicei lucrurile se petrec precum în cine-ntreabă-ăla-este! Intri, zâmbești spre o față impasibilă care nu pare impactată de realitatea că te afli în fața deținătorului ei cu smaili-feisu’ tras pe cap. Întrebi dacă au produsul pe care-l cauți. Îți aruncă privirea aia de numai-ce-se-vede. Tu insiști, scuzându-te că-l deranjezi în timpul serviciului cu prostiile tale care se găsesc în magazinul lui. El îți aruncă uitătura de ”Zât!” și îți reproduce exact, dar exact ce ți-a spus mai nainte, doar că folosind alte vorbe. Pe genul: ”Dar varianta pe laser o aveți? Răspuns 1: ”Dacă nu mai e la raft, nu o mai avem”. Răspuns 2: ”Am avut-o, dar s-a vândut”.

Ferit-a sfântul să vreți mai mult decât să plătiți pe loc orice-a rămas, fără să întrebați nimic! Oamenii cu ecuson intră, cât ai zice pește, în carantină și așa rămân până simplificați voi peisajul. O singură dată mi s-a întâmplat altfel și am fost atât de uimită, de aproape nu mă mai interesa produsul, fiind acaparată, în schimb, de finul lui cunoscător!

Așa a început pentru mine diversificarea normalității. Azi, egal obișnuită cu gustul și cu dezgustul, înghit orice. Am prostrația cu mine: să vină proștii!

5 comentarii:

Mircea Popescu spunea...

Intru zilele trecute intr-o "crama" proaspat deschisa la parterul unui bloc. Dintre zeci de sticle, butoiase, baxuri si bidoane isi face aparitia vanzatoarea - o pustoaica frumusica foc cu buricul si salele goale. Ma intreaba ce doresc. Prima reactie este sa-i cer un Chanel nr.5, dar...mi se face mila de ea. Intre timp, mai intra un client, iar vanzatoarea il intreaba profesional: - alb, sau rosu? Imi dau seama ca este o cunoscatoare desavarsita si imi iau talpasita in graba.

Marian S spunea...

... şi uite aşa s-a inventat comerţul pe internet...

innuenda spunea...

Mircea,eu zic să mai treci pe-acolo! Dacă-i hangița frumoasă, ce mai contează cum e vinul ?!:))

Mariane, pe internet e alt bai: comanzi una și primești alta!Eu vreau ”să-l pipăi și să urlu ESTEE!” înainte de a da banii!

Mircea Popescu spunea...

Recunosc, indemnul este tentant, doar ca o vorba zice: mustul strapezeste dintii :))

innuenda spunea...

...strepezește dinții, dar face limba alunecoasă, Mircea!;)