marți, 29 octombrie 2013

Despre creșterea și descreșterea iubirii

Erau toate acele gesturi mici care-i lipseau. Nu-i mai lua mâna ca să o țină sub mâna lui, pe schimbătorul de viteze, în timp ce conducea, ori ca să i-o încălzească, suflând în ea și băgându-i-o în buzunar în zilele geroase, când ea-și uita mănușile acasă. Nu mai găsea casa împodobită cu bilețele scurte de dragoste, când se trezea după ce el plecase. Nici micul dejun pregătit special pentru ea. De fapt, nici nu o mai învelea înainte de a pleca, privind-o cu dragoste și sărutând-o ca pe un copil -pe obraji- așa cum făcuse ani de-a rândul. 

”Iubirea născută din uzura altei iubiri e o nevoie imensă”, mi-a spus. ”Aproape ca nevoia de a exista Dumnezeu și viață de apoi.” Iar eu am știut atunci că ea se simțea ca o calibră întinsă pe-o praștie. Gata să o pornească, usturător, în direcția altcuiva. Oricui.

Până la sfârșitul serii nu m-am putut gândi la altceva. Mi-am dat seama că celebra declarație de dragoste : vreau să îmbătrânim împreună este construită în întregime din probabilități. Probabilitatea că vei apuca să îmbătrânești. Probabilitatea că ceea ce vrei acum vei vrea și mai târziu. Și aici mă refer foarte târziu. Cam-pe-când-ești-tras-pe-linie-moartă de târziu. (sigur, asta în cazul fericit în care treci de prima probabilitate).
Și atunci, dacă nu-ți pot promite decât azi ființa mea întreagă, dacă mâine e o altă zi cu promisiunea ei, de ce nu spunem doar: vreau să trăim clipa asta împreună și să fim fericiți?

”Iubirea este un experiment științific” mi-a mai spus. ”Așteptăm o legătură amoroasă, dar primim o relație binară. Nimic mai mult”.

4 comentarii:

Marian S spunea...

O observaţie la care ţin cu tărie: o iubire uzată nu este neapărat şi automat o iubire pierdută. Este un test, un capitol, o lecţie.

innuenda spunea...

Absolut de acord! Condiția este să mai vrea vreunul dintre cei doi s-o resusciteze!

Mircea Popescu spunea...

Intotdeauna "vreau sa imbatranim impreuna" mi s-a parut o declaratie menita doar pentru "vrajitul" femeilor (care cu predilectie isi doresc asta). Si mai e in declaratia asta si o nota de cinism, pentru ca nu se spune nimic despre cum sa imbatranim impreuna.

innuenda spunea...

Cum nu spune nimeni?! Uite Bleonț cu nevastă-sa și-au spus: ”tu nu chelești, eu nu mă-ngraș!” Și au și scris înțelegerea asta!:))))