vineri, 20 martie 2009

Sexul meu este mai tare decât sexul tău

Motto: “Cu excepţia sexului ei, femeia este un bărbat” (Rousseau)

Am zile în care regret că sunt femeie şi zile în care nu mi-aş dori să mă fi născut altceva. Da. Sunt zile când, dacă eşti femeie, lumea îţi pare astfel construită încât să te înghită, să te soarbă, ca nisipurile mişcătoare şi orice zbatere de-a ta, nu face decât să te afunde şi mai mult. Feminitatea pare atunci aproape un păcat, iar lumea un univers dirijat parodic de Legile lui Om, conform cărora Femeia este Vice-om. Inferioară pentru totdeauna.
Pentru că a fost nedrept plasată dintru început, viaţa femeii este o permanentă strădanie, precum a atleţilor care pleacă într-o cursă cu handicapul de a nu se număra printre favoriţi.
O să-mi ziceţi că dimpotrivă, femeia este favorizată, o răsfăţată, o prinţesă tratată ca atare. Iar eu vă voi spune că aveţi dreptate, doar că omiteţi că toate astea se întâmplă într-un turn. Unul în care ea e exilată, iar bărbatul este Zmeu.

32 de comentarii:

Mircea Popescu spunea...

Of, of, of, cata apa a curs si va mai curge prin fagasul asta! As fi putut folosi in loc de fagas cuvantul albie, dar se pare ca azi n-a fost ziua aia :))).

pantacruel spunea...

asta a fost o poveste cu zmei spusa de o gheonoaie! :)

Claudiu spunea...

Mi-e teama ca,daca ma apuc sa spun ce cred,o sa isc iarasi furtuna...
Dar zic:FEMEIA este 'by default' pe primul loc,ea fiind singura care poate naste.
Pe loc secund au pus-o niste religii...
Asa ca,desi sunt foarte multumit de masculinitatea mea,desi nu sunt genul de barbat 'submisiv',din punctul meu de vedere,FEMEIA e pe primul loc!
PUNCT.

Liz spunea...

ah, trebuie sa fiu de-acord cu Nero... desi sunt momente cand ne place rolul din turn si asteptam replicile Zmeului...

Anonim spunea...

aaaa...nu spun decat ca stie toata lumea ca numeric barbatii-s mai putini. de ce? pentru ca-s pe cale de disparitie. de ce? pentru ca nu se pot adapta. si cine nu se adapteaza? speciile inferioare:)))

Cetateanul Popescu spunea...

Povestile astea cu (in)egalitatea dintre yin si yang sunt... povesti. Un tigru nu e nici egal, nici inegal cu un rechin. Sau un brad nu e nici egal, nici inegal cu un urs. Sunt specii diferite, pur si simplu.

In plus, pozitia de "vice" variaza si ea dupa context. Uneori femeia e vice, alteori barbatul. Vicele absolut, ca sa zic asa, nu exista. A incerca sa "ordonezi" femeia dupa barbat sau barbatul dupa femeie seamana cu a incerca sa numeri toate firele de nisip de pe Pamant. Sau cu a incerca sa vezi care e culoarea vantului, mirosul stelelor, gustul luminilor de pe strada. E SF curat.

Nero le zice bine. Femeia are apanajul nasterii. Dar cel mai bine le zic orientalii: yin si yang, completandu-se reciproc, intrepatrunzandu-se, fara a se concura reciproc. Caci acolo nu e loc de competitie, ci de...

Cetateanul Popescu spunea...

... de completare reciproca, vroiam sa zic. La ce va gandeati, perversi mici si imaginativi?

:end joke:

innuenda spunea...

:))) xxl, one of this thays, my friend!...

panta,cherchez la femme!:D

nero, mulţumim de piedestal. Daa, ce spuneai că gândeşti şi nu spui? Hehehe, cum sună asta!:))

Liz, eu sunt o membră atipică. Mie nu-mi place-n turn!:)

Volent, pe cuvântul meu că nu voiam să aud asta despre bărbaţi! Sunt elitistă, zău!:)))

Cetăţene, niciodată nu am ştiut care-i ying şi care yang. Dar am avut grijă să nu descompletez combinaţia.:D

anadana spunea...

Toata lumea ,cred, are dreptate...Deci: e o poveste spusa de multa vreme despre cea care naste,unica,rasfatandu-se adesea in turn, adaptandu-se ca sa poata suporta de multe ori rolul de vice,sau revoltandu-se,dar tanjind mereu la cealalta jumatate.E o poveste cu zmei pe care-i pot pacali de multe ori feti-frumosi,veniti sa salveze printesa din turn...Cateodata are dreptate si filozoful.

Anonim spunea...

"Am zile în care regret că sunt femeie şi zile în care nu mi-aş dori să mă fi născut altceva." - ce ma distreaza e ca un barbat nu-si pune niciodata problema asta. :)

Din motivul asta, tind sa fiu de acord cu ce-ai scris in ultimul paragraf.

innuenda spunea...

xxl, să ştii că i-am dictat cuiva să scrie enormitatea aia (mamă cum sună!:D). Desigur că eu voiam să spun days în loc de...thays (am presupus că toată lumea ştie engleză!):)))

anadana, bine că nu suntem într-un turn de fildeş!:)

cătălin, tind să fiu mulţumită de treaba asta!:-)

ana spunea...

tu esti o sublima, innuendo.

innuenda spunea...

Vai, mie, anna, cum să răspund la una ca asta?!:))

...şi sublimele se sublimează, nu-i aşa?:D

Anonim spunea...

Aşa e. Aveţi dreptate.

deyu spunea...

oare de la cine o fi plecat ideea ca eva s-a nascut dupa adam din coasta lui si ca din cauza ei au fost exilati din paradis? ca de aici porneste toata nenorocirea femeii..

Unknown spunea...

hmmm vin si eu pe final, si va spun asa (desi o sa par patetica si lacrimogena:)) ):

nu am decat zile in care sunt mandra ca sunt femeie. nu mi-as fi dorit vreodata sa fiu altceva, pentru ca eu, ca femeie, conduc lumea. de ce? creez viata!

punct.

(sa ne intelegem, nu neglijez rolul barbatului in aceasta afacere, doamne fereste!)

Anonim spunea...

Cred ca si unii si altii suntem niste completari. Care prin alaturare umplem mai bine sau mai putin bine niste spatii pana mai aproape de intregul care nu putem fi separat.

Din pacate, Innu, simt si eu in felul meu adevarul a ceea ce spui. Canoanele sunt facute de ei, nu de noi si asta consuma energie din cauza efortului permanent de adaptare a intelegerii si actiunilor. E ca si cum ai trai intr-o alta cultura dupa zeci de ani in care ai fost format cu alte regului de capatai in cultura ta.

Pozitionarea din capul locului diferita a femeii fata de barbat (si tributara unui punct de vedere cu radacini religioase, cum spunea si Nero) te face de multe ori ca femeie sa pleci cu sansa a doua intr-o competitie. Uite, chiar si treaba asta ca ajungem sa intelegem ceea ce ni se intampla in termeni de competitii, confruntari sau chiar razboaie mi se pare masculin prin definitie.

Anonim spunea...

Păi după o seară labilă ce poate sa urmeze ? Un articol... lacrimogen.
Cît despre Adam si Eva lucrurile sunt foarte simple. Dumnezeu i-a prins asupra faptului si i-a izgonit din Rai. Inainte sa plece femeia a mai intrebat: Doamne, care dintre noi doi o sa conducă ? Si Dumnezeu le-a spus: o să vă fac testul cu pisica. Cum adică, au întrebat ei ? Păi vă dezbracaţi şi asteptati aici. Pisica va veni la voi sa va provoace. Cel care îşi pierde cumpătul va pierde şi întîietatea fiindcă cel care conduce trebuie să aibă stăpînire de sine.
Zis şi făcut. Se duce pisica la Eva, dă cu lăbuţele, o gîdilă, amîndoi tac. Trece la Adam, îl gîdilă pe genunchi şi vede mai sus două biluţe cu care începe să se joace intrigată. La care şoricelul dintre biluţe începe să se ridice ameninţător iar pisica ia poziţia de atac. Şi Eva,speriată strigă la ea: zîîît, pisică nenorocită !!!
De atunci a rămas stabilit: bărbatul conduce lumea iar femeia vorbeşte şi cînd trebuie să tacă.

Claudiu spunea...

Pai n-am fost foarte clar.Ideea e ca ,totusi ,am spus.
Asta:"Mi-e teama ca,daca ma apuc sa spun ce cred,o sa isc iarasi furtuna..." se referea la asta:"Pe loc secund au pus-o niste religii..."
...
In rest ,de acord cu Yin-Yang.
Dar eu,mai misoandru fiind,consider,totusi,ca Femeia e "mai pozitiva".
Asta e! Pana la urma,vrem,nu vrem,fara de voi nu putem nici sa ne nastem,nici sa traim,ci doar sa murim!Si,mai mult sau mai putin recunoscut,va iubim!
(Raspunsul corect la afirmatia de mai sus este"Si noi pe voi!"...;) )

Claudiu spunea...

Si,ca sa fie monada completa,pe langa ce zicea Rousseau,zic si eu ca si barbatul,cu exceptia sexului sau,e femeie.

Anonim spunea...

Desi imi place sa urmaresc competitia asta ( om si vice-om, cum ai spus tu), nu mi-am dorit niciodata sa fi fost barbat... :)

innuenda spunea...

motanes, asta e ca-n bancul ăla: Întrebare la Radio Erevan: Zebra e animal negru cu dungi albe sau alb cu dungi negre?
Răspuns: da!

Deyu, s-o fi trezit unu cu fața la cearșaf într-o bună zi și a răspândit zvonuri mincinoase! Eu zic să-l căutăm! Neîncetat. :)))

Bogdana, hehehe, hai c-ai fost simpatică la faza cu rolul bărbatului în...”afacere”.
Cât despre punct, l-ai pus apăsat ca și Nero. Punct. :)

Cristina, da, mă simt de multe ori ca prima femeie care a îmbrăcat pantaloni sau care a mers la muncă, ori la școală. Este clar un soi de cultură ancestrală a locului femeii. Dar alteori mă simt avantajată. Și asta echilibrează lucrurile. :)

Mariane, înțeleg că ai vrut să destinzi atmosfera asta lacrimogenă, cu clinchetul ăla de clopoței și șoricei de crapă mâțele jucându-se cu ei!:D

Nero, și noi pe voi!:))

Thea, nici eu nu mi-am dorit să fiu bărbat. Mi-am dorit doar avantajele lor!:DD

Anonim spunea...

Innu, da, si pentru mine exista o parte a lucitoare a medaliei. In fapt, daca mi-ar cere cineva sa schimb lumea dupa chipul si asemanarea mea de femeie nu stiu ce as schimba esential si daca, pentru ca nu mi-am dorit niciodata sa fac asta.

Singurul loc unde ma intereseaza concret si motivat raportul barbat / femeie este in viata mea personala si unde nu as schimba nimic. In rest, nu astept statui de la nimeni doar pentru ca sunt femeie.

Pisicot spunea...

Dacă aş lua-o de la capăt aş alege să fiu bărbat.

Anonim spunea...

Auuuu !!!
Pisicotule, explica-ne alegerea ta, te rugam frumos.
(semnat:eu, in numele tuturor barbatilor momentan singuri de pe acest pamint)

Anonim spunea...

Pe clasa a doua ii marturisisem colegei de banca faptul ca nu vroiam sa fiu femeie pentru ca femeile raman insarcinate. Habar n-am de unde am asimilat eu atat de repede anatomia umana, dar inca mai cred ca e bine sa fii barbat.
Oricum, indiferent de sex fiecare are parte de compromisuri :)

innuenda spunea...

Cris, mi-a plăcut mult cum ai pus problema: "Singurul loc unde ma intereseaza concret si motivat raportul barbat / femeie este in viata mea personala..."

Pisicot, :-), dar sper că nu ne-ai face şi ce ne fac ei!:)))

Zuzu, şi când te gândeşti că exact ăsta e miracolul care ne diferenţiază, şi tu l-ai repudiat!:P

Anonim spunea...

Mie mi-ar placea sa fiu privita si auzita ca persoana in primul rand, nu ca femeie. Asta e mai usor de realizat de catre barbati. Despre ei e mai usor sa spui "ce om!" in loc de "ce barbat!"...

innuenda spunea...

malia, ai dreptate. Omenia face diferența și asta indiferent dacă ești bărbat sau femeie.:)

LZ spunea...

Ce ti-e si cu femeia asta! Vorba e, femeia de ce e femeie? Stau cu capul in palma si analizez.
Exista femei cu principii marete, femei care seduc, femei foarte iubite, femei la moda, femei ale dracului. In jurul lor graviteaza femeia cu alura de barbat. Si ea, ca si celelalate, este prietenoasa, naiva si creatoare. Ele toate fac si desfac povesti, imbracate uneori in drame sau finaluri glorioase. Ele, femeile, jongleaza cu gandurile barbatilor si le sufla in pupa. Era sa spun altceva! Doamne iarta-ma!
Adevarul e ca n-ai ce le face. Fara ele, nu se poate. Cica sunt un bun necesar. Necesar sau nu, femeia este, si nu oricum, prezenta. Pana la un punct. Dar punctul asta vine dupa o fraza lunga. Deci suntem cum suntem, nici mai mult, nici mai putin.
Imi plec apoi capul pe cealalta palma si analizez barbatul. Ei, aici e mai complicat. Ma rezerv pentru un studiu mai amanuntit. Poate saptamana viitoare, cand imi mai trece din astenia asta de primavara!

Constantin Bran spunea...

Unii barbati sustin ca femeile au o putere demonica asupra lor (pana in 35 de ani). Apoi roata se intoarce. Barbatii au o putere demonica asupra lor pana... se da coltu'.

innuenda spunea...

Eh, de-ar fi așa de simplu, constantine!:))