sâmbătă, 8 decembrie 2012

Mama, draga de ea


Tot mai des, mama îmi face revista presei. Îmi înșiră, când ne întâlnim, fleacuri de pe la televizor ori ziare. Îmi divulgă secrete improbabile din viețile unora, povestite de alții, fără treabă.
 
Nici nu mai trebuie să așteptăm sfârșitul; lumea s-a săvârșit deja, într-un cataclism la scară de tabloid, îmi spun și urmăresc vocea fină a mamei cum își întinde în plie tonul până devine pătrunzător ca un genunchi în gură! Văd chipul ei blând cum se metalizează, spatele cum i se îndreaptă ca o coloană de suricată așezată la paza detaliului. O văd efectiv cum întinerește până la anii când sporovăia în pauze, cu colegele de serviciu.
 
Acum flecărește cu mine. Dar eu, cu urechea lipită de glasul inconfundabil, ascult precum indienii pământul, ceva de dincolo de cuvinte: nevoia mamei de a rămâne actuală. De a se menține-n atenția copilului ei care, crescând, devine apatic. Și oricât mi-aș dori, nu o opresc, să-i spun: ”mamă, lasă lumea și balivernele ei, spune-mi de tine! Ce-ți face sufletul acolo înăuntru, când toți ceilalți încetează să vorbească?”
 
Nu o opresc, pentru că aud până-n străfundul inimii cum sună a gol pașii cui crede că nu mai trebuiește nimănui. Dacă aș face-o, aș zidi-o-ntr-un sens cu paloare de schit. Or, mama ar trăi doar îmbujorată.
 
Și atunci râd cu ea. Particip la viața ei, în care nu ne mai întâmplăm decât noi, copiii, și lumea asta despre care dă–de regulă- mărturie indirectă. Și sufăr când nu am cu ce o bucura. Când sufletul meu e obosit de ale lui și viața nu-mi oferă nicio noutate interesantă despre care să-i povestesc. Și habar n-are mama, draga de ea, de câte ori inventez întâmplări care s-o țină cu sufletul la gură și trupul de leoaică tânără.

5 comentarii:

nuclearrr spunea...

Marile spirite nu imbatranesc decat pe dinafara, sa ne deruteze:)

innuenda spunea...

Frumos spus, nuclearrr!:)

Anonim spunea...

Mi-e grea lacrima de adevarul gandului tau...(anadana)

innuenda spunea...

Dă să pup, Anadana mea dragă!:*

dana spunea...

Tare frumos...