luni, 8 aprilie 2013

Ich lieb dich nicht, du liebst mich nicht!


M-am întrebat adesea de ce, Dumnezeu, ne cramponăm în relații care nu merg. Și mă refer aici la cramponări de natură afectivă. Culmea e că o fac nu doar cei sentimentali, ci și cei mai cerebrali și mai orgolioși dintre noi.

Promptitudinea cu care ne îndepărtăm de oamenii care nu ne respectă, care nu ne plac, ușurința cu care, în restul timpului, întoarcem spatele situațiilor care nu ne avantajează își schimbă centrul de greutate când vine vorba de iubire. Să-l lași pe celălalt să plece cu o părere greșită despre tine devine atunci cel mai greu lucru din lume! Iar când cineva nu ne vrea, singura explicație pe care mintea noastră acceptă s-o metabolizeze e aceea că ”infamul” nu a apucat să ne vadă așa cum suntem.

E amuzant cum cred oamenii că stăpânesc devenirea a ceva, orice, de la sentiment la legile firii! De fapt, ne îmbătăm cu apa rece a unor criterii universale care pentru noi nu există. Nu avem bife realiste după care unul va fi sigur iubit și altul nu. Și, în mod cert, meritocrația iubirii nu vine cu garanții care țin de înfățișarea noastră întocmai dinaintea ochilor celuilalt.

Practic, nu putem să ne cunoaștem și să ajungem să ne iubim pentru că profunzimile unuia exced capacității de sondare a celuilalt. Sau că natura profundă a unuia, la care a adăugat familia, mediul în care a trăit, experiențele, diferă mutant de natura intimă a celuilalt.

Totul pe lumea asta ține de puterea de înțelegere. Teoriile, de la cele mai simple până la cele mai complicate, atârnă, în ultimă instanță, de cine le receptează. Pot eu să fiu o splendidă grădină zen, tu tot un nisip pieptănat cu o greblă vei vedea, dacă atât ți-e alonja înțelegerii.

 

2 comentarii:

Mircea Popescu spunea...

Oau, grea tema ti-ai ales! M-am uitat sa vad ce inseamna meritocratie, si zice ca e alegerea persoanelor cu scopul de a fi promovate pe baza realizărilor obținute. Recunosc, m-a amuzat alaturarea acestui termen cu notiunea de iubire. Si, m-am uitat sa vad ce inseamna iubire, pentru ca tocmai uitasem. Am fost dezamagit, negasind o definitie pe placul meu, ci doar trimiteri la: dragoste, afectiune, relatie, persoana de sex opus...Acum ma gandesc daca nu cumva placul meu este prea exigent :))

innuenda spunea...

Te-a amuzat doar? Eu speram să te intrige!:)))

Cât despre definiții,dacă mai mult ne-ncurcă decât ne dumiresc,atunci nu-s bune! Și-apoi, cine are nevoie de definițiile altora când și le poate contura pe-ale lui?!