sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Cum recunoști un parvenit

E suficient să stai și să aștepți. Parvenitul nu va întârzia să se apropie de tine. Ți se va părea ciudat când îți va răspunde neîntrebat că el nu este moțul unui concurs favorabil de împrejurări, că orice a izbutit în viață este numai și numai rodul unei munci asidue și al unei inteligențe native. Îi va disprețui cu voce tare pe îmbogățiți ca să fie clar pentru toată lumea că nu este unul dintre ei.

Dar tu vei fi acolo și altădată. Vei observa dintr-un colț al existenței lui cum subliniază parvenitul finețurile pe care le mănâncă/ îmbracă/ vede, de câte ori o face. Asta dovedește că nu-i obișnuit cu ele, îți vei spune. Dacă ar fi trăit așa de măcar două generații, s-ar fi comportat firesc și toate lucrurile astea ar fi fost doar trai de fiecare zi, nimic de semnalat.

Nu va trece mult până să te invite acasă. Nu, nu o va face pentru că te prețuiește, ci pentru că parvenitul are nevoie de expunere ca să se afle cine este. Vei băga de seamă, îngândurat că își tratează personalul auxiliar ca pe slugi: îi exploatează în exces, îi plătește prost dar le pretinde standarde de înfățișare, limbaj, eventual uniformă.

Să nu te mire dacă parvenitul îi va recunoaște și îi va prezenta ca fiind din familie doar pe acei membri care se apropie de standardele la care s-a cocoțat el. Pe ceilalți, care sunt sub condiția lui materială, așteaptă-te să îi trateze ca pe cerșetori! Să le ofere lucrurile pe care el vrea să le arunce, invitațiile la spectacole care nu-l interesează, mâncarea care expiră, hainele care s-au demodat și, în general, de câte ori face un gest către ei, așteaptă-te să fie unul cu simbol de caritate. Tocmai pentru asta, va avea grijă să-i evite și să-i disprețuiască în sinea sa, dându-i drept exemplu negativ în procesul de educare a odraslelor lui.

Portretul parvenitului se va  schița singur, din zi în zi. Îl vei vedea cum își inventează blazon, cum își emancipează semnătura olografă, cum își montează numele peste tot.  Va căuta negreșit să fie membru al celor mai selecte cluburi, mușteriu al celor mai exclusiviste restaurante, afiliat la cât mai multe organizații (eventual secrete) unde să nu fie simplu membru. Va fi mai snob decât cei mai snobi, cel care-a parvenit, pentru că așa crede el că se ține rangul.

Dacă vrei să-i arăți disprețul tău, nu-l băga în seamă! Să nu recunoști un parvenit e cea mai mare ofensă pe care i-o poți aduce unui asemenea personaj ostentativ!

4 comentarii:

Anonim spunea...

demential. esti o femeie cu suflet bun, 100% lucida(esential de important in viata), judeci lucrurile lucid tocmai pentru ca ai primit o educatie aleasa, in mod CLAR.

Trebuie sa fim ingaduitori cu parvenitul, important e sa-si dea seama DE MINCIUNA IN CARE SE SCALDA(oare isi da seama vreunul candva, in viata sa)?

Daca nu il bagi in seama, asa este, crapa.

Dar,
Hai sa fim ingaduitori:

Parvenitismul isi are baza tot intr-o educatie gresita, fara credinta, departe de Dumnezeu. Dumnezeul parvenitului este banul, nu arareori el conduce(ca tata de familie) o familie disfunctionala, membrii ei fiind un pic sau mai mult nevrotici, deoarece ei sunt lipsiti de dragostea care uneste o familie placuta Lui Dumnezeu, o familie cu adevarat functionala si de folos societatii in care isi duce existenta. Sunt genul de familie in care fiecare e cu “p...da masii”, reci unii cu ceilalti, o familie unde Duhul Lui Dumnezeu lipseste sau se manifesta prea putin. Dumnezeul lor, Adevarul absolut pe care ei sunt convinsi ca il detin, este banul, avand bani cred bietii de ei ca detin adevarul suprem. Detinerea acestuia(a banului) le da falsa impresie ca sunt superiori celorlaltor oameni. Le este rusine ca au fost candva saraci si nu ar recunoaste niciodata faptul ca au fost asa, ei percepand asta ca fiind un fel de trauma peste care au trecut cu greu si de care nu vor sa-si mai aduca aminte, or Insusi Hristos a spus „sa nu va fie rusine cu saracia voastra”...exact ceea ce am spus, ei sunt departati de dreapta credinta, sunt in esenta SUFLETE RATACITE, care cauta adevarul, au cautat si cauta repere perpetuu, dar nu le gasesc si sunt intr-o framantare continua, de unde si citesti nevroza in ochii lor! Nu au au curajul si nu vor avea curajul sa recunoasca faptul ca banul nu le aduce fericirea, desi simt asta odata cu trecerea timpului. Simt ca au nevoie de dragoste in familiile lor, simt ca au nevoie de o schimbare profunda in fundamentul existentei lor, cel putin un mebru al familiei simte ca „este gresit TOTUL” in familia sa, dar are caracter prea slab pentru a „pune lucrurile pe masa discutiilor”. Cu cat trece timpul mai mult in minciuna, cu atat marul devine mai putred si sansa de reintoarcere la normalitate se micsoreaza. Trebuie sa avem ingaduinta cu ei, repet, deoarece, in esenta au nevoie de consultanta psihologica, dar iti trebuie muuulta vointa de caracter si multa luciditate si detasare pentru ca ei sa priveasca la ceea ce au devenit. Caracterul face diferenta aici, se pot "trezi" intr-un final la realitate sau....nu.

Am cunoscut doua astfel familii si i-am citit pe toti si da!!!...sunt mandru ca sunt lucid si ca am primit O EDUCATIE ALEASA. Of, oare de ce este tara noastra unde este?...in mod sigur nu din cauza unor oameni ca mine si ca tine!!!

Copiii crescuti in adevarata dragoste de Dumnezeu si valorile crestine, cu un caracter solid, format de niste parinti cu adevarat responsabili, care au avut la randul lor parinti cu educatie aleasa si responsabili nu au cum sa devina astfel. VEZI CUM SE LEAGA TOTUL? VEZI CUM TOTUL PLEACA DE LA EDUCATIE???

Iti doresc tot binele din lume.
Alegeri lucide in viata!

Cu dragoste,
Stefan

alydell10 spunea...

Bravo ,foarte adevarat si foarte bine punctat totul . Asa este ,parvenitul este cel care atinge pozitii si situatii financiare pe care nu le-a visat vreodata si de aceea scopul sau suprem in viata este sa le afiseze ostentativ . Iti sare in ochi oriunde s-ar gasi mai ales prin prost gust si gafe monumentale , care atesta lipsa de valori si de valoare pe care se,, bazeaza,,ca sa zic asa . Il recunosti dupa tot ce ai pomenit si dupa multe altele , de ex. dupa etalarea destinatiilor exclusiviste pe care are norocul sa le viziteze , despre care nu a avut macar bunul simt sa se documenteze in prealabil , daca dinainte nu stia mai nimic , dar carora le stalceste cu nonsalanta numele .Din pacate asemenea exemplare sunt din ce in ce mai numeroase in ziua de azi .

Anonim spunea...

Ăă, azi mi-ai venit în minte cu postarea asta. :)

innuenda spunea...

Necunoscute-s căile Dorului, Buburuzo! :) Mă bucur că ai trecut pe aici...nici chiar eu nu prea mai trec!